http://www.flickr.com/photos/trustypics/5513335225/

Andakt: Skjærtorsdag


Skrevet av Christen Christensen


Dag: Skjærtorsdag 
Tekst: Johannes 13, 1-17.

Tjeneste

Herren bøyer seg ned for å vaske disiplenes føtter. Han tar på seg tjeneroppgaven – slaveoppgaven til og med. Han vasker skitne, støvete og sure føtter. Jesus vasker sine venners føtter.

Fotvaskingens dypeste betydning ligger i samtalen mellom Jesus og Peter. ”Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg.” Peter umiddelbare motreaksjon mot det som skjedde – som stred mot alle normer og regler for hva en leder, mester og Herre kunne gjøre – får dette svaret: ”Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg.” Det er som om han sier: ”Hvis jeg ikke går inn i dødens lange fredag for deg – hvis jeg ikke gjør denne vanskeligste tjenesten for deg, så har du ingen del i meg.”

Fotvaskingen, en tjeneste Jesus gjør for sine venner, symboliserer en langt tyngre og mer uhørt tjeneste. Fotvaskingen peker frem mot langfredag og mot påskemorgen. Jesus forbereder seg til den vanskeligste tjenesten han var kommet for å gjøre.

Kom som du er

Fotvaskingen skjedde mens de holdt måltid. Det er mange som inviterer til måltid i våre dager – og nå skal vi se en kort filmsnutt hvor noen inviteres oss til å spise.

——————————————————VIS VIDEO———————————————————–

Dette var en reklame for McDonalds. De inviterer alle: Kom som du er. Men denne reklamen kan likeså mye være en reklame for kirken, som for McDonalds. Som McDonalds inviterer kirken til et måltid. Men et mye viktigere måltid. Skjærtorsdag er særlig dagen vi minnes måltidet Jesus holdt med sine venner – nattverden, selv om vi også feirer dette måltidet hele året igjennom.

McDonalds inviterer alle, men som ellers i samfunnet koster det. Måltidet vi tilbys der følger med en kostnad, en pris. Det er få ting som er gratis. Har du blitt ringt av en telefonselger som bare vil ”gi” deg noe gratis – og hvis du takker ja kommer det fort beskjed om at du må betale frakt og porto, samt et medfølgende abonnement på 399 kroner i måneden. Det er få ting som er gratis. Verken hos McDonalds eller noe annet sted.

Verdipapiret

Kom som du er – dette enkle budskapet er evangeliets budskap. Men det suppleres med ”Kom, for alt er ferdig.” Nattverdens måltid koster ingenting. Det er betalt på forhånd. Invitasjonen fra Gud kommer alltid som ”all inclusive” – det er helpensjon i Guds rike. Det er ferdig pådekt, og ferdig betalt, og det følger ingen skjulte utgifter, eller dyre månedsabonnement. Brødet, oblaten som vi bruker her, er formet som en mynt, som betyr at prisen er betalt av Jesu ved hans død og oppstandelse.

Vi kan lese: ”Gjeldsbrevet mot oss slettet han, det som var skrevet med lovbud; han tok det bort fra oss da han naglet det til korset” Kol 2:14

Og: ”Men ufortjent og av hans nåde blir de kjent rettferdige, frikjøpt i Kristus Jesus.” Rom 3:24.

Kom som du er. Prisen er betalt. Måltidet er gratis.

Fotvaskingen symboliserer Jesu død og oppstandelse. I påskefortellingen settes himmel og jord i bevegelse: ”For så høyt har Gud elsket verden, at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.”

Del i meg

”Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg” sier Jesus til Peter. Igjen er det Peters uforstand og misforståelser som gjør at vi kan forstå. ”Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal forstå det siden.” Peter forsto det ikke, men vi kan forstå.

I måltidet får vi del i Jesu død og oppstandelse. Påskefortellingen er vårt viktigste verdipapir. Det er en kostbar nåde vi får del i. Den er kostbar fordi den kostet Jesus livet, og den er nåde fordi den gir oss livet.

Kom som du er. Invitasjonen går ut til alle mennesker. Til unge og gamle, til syke og friske, til raske og trege, til rike og fattige – til meg, til deg. Kom som du er, men også: ”Kom for alt er ferdig.” Gjeldsbrevet mot oss har han tatt bort fra oss da han naglet det til korset. I brødet og vinen gis vi del i den kostbare frelsen Jesus har gitt oss – og som påskefortellingen handler om.

I sangen ”Fast som fjell” av Sigvart Dagsland  lyder teksten:

Om noen av disse som tror tør si at min synd er for stor, viser jeg stolt til ditt liv og din død og krever min plass ved ditt bord.

Du inviteres til dette måltidet. Kom som du er, for alt er gjort ferdig.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *