Andakt: 1. påskedag – «Jeg er oppstandelsen og livet!»


Skrevet av Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin


Det var en dag i november på kirkegården. Jeg hadde begravelse. Det var vind, regn, høst. Det var et sort hull i jorden og over der hang det en kiste. Jeg hadde akkurat kastet på de tre skuffer med jord, og begynte å lese det avsluttende skriftord fra Johannes 11: Jeg er oppstandelsen og livet, sier Herren. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.

 

Midt i lesningen var det som om jeg nesten mistet stemmens bruk. Jeg ble overveldet av det paradoksale, meningsløst absurde i situasjonen. ”Hva er det du står her og sier?” Jeg holdt på å miste balansen, og måtte stoppe litt opp og hente meg inn, før jeg kunne fortsette.

 

Fortsatt sitter denne episoden i hukommelsen. Som et minne om det utrolige i påskens evangelium om oppstandelsen. Det dreier seg om et lik som er 100 % dødt, ikke 50%, og som blir gjort levende igjen. Men uten dette budskapet har vi kristne ingen ting vi skulle ha sagt til verden.

 

Hva betyr dette for oss i dag? To ting – men de utgjør en himmelvid forskjell:

 

  • Jesu oppstandelse viser oss betydningen av hans død. Gud setter sitt stempel på Jesu verk. Han lar hans død gjelde som forsoning mellom seg og oss. I Johannesevangeliet dør Jesus med ordene: ”Det er fullbrakt”. Og påskedag er det som om Gud Fader sier til ham: Ja, min Sønn, det er fullbrakt. Kom tilbake til livet. For det er her du hører til.

 

  • Alle som er døpt og tror på Jesus skal stå opp til evig liv sammen med ham. Gjennom dåpen dør vi med ham, og vi reises opp med ham. Og slik skal vi også reises opp igjen – i den nye verden.

En novemberdag på en kirkegård ble det for meg absurd å lese ordene om oppstandelsen. For det er jo umulig. Hvis det da ikke er Gud som her er på ferde, og gjør det samme som han gjorde i begynnelsen: Skaper liv der intet liv finnes.

 

Så holder jeg meg oppreist og holder meg fast i troen på at Jesu ord blir stående når alt annet er falt: Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *