Ego?! 1


Skrevet av Jane Christin Siewartz Dahl


Ego: Jeg, personlighet. Det står det i ordboka. Hva vil det si? Hvem er jeg? Hva er jeg? Hvordan er jeg?

Ungdommer står i en vanskelig posisjon. De er i endring, de er midt-i-mellom. Det er ikke en gang lenge siden selve begrepet «ungdom» ikke var i bruk, du var barn til du sto for presten som konfirmant, og så var du voksen. Men nå finnes det en mellomfase. Ungdommen. Tiden da du skal finne ut hvem du er, og hvor du står. Og ikke minst, hvor DIN vei videre går. Tiden for å prøve ut, finne ut, sjekke ut – og forhåpentligvis lande. Hva har dette å si for oss som driver ungdomsarbeid?

Vi er nødt til å ta denne fasen på alvor. Og vi er nødt til å møte den. Overalt bombarderes ungdom med bilder og forventninger til hvordan de burde være, for å være best nok. Media viser frem suksessrike mennesker med kritthvite tenner, sylslanke kropper, høy solfaktor og mye penger. Det er SLIK du skal være, det er SLIK du får et godt liv. Men for hvor mange er dette virkeligheten? For hvor mange er dette et reelt alternativ?

Skal vi være et godt ungdomsarbeid, må vi gå i spissen for et kristent syn på menneskene. Vi må strebe etter å vise fram et menneskesyn som gjenspeiler GUDS syn på mennesket. Ungdommene har ikke sin verdi i noe de gjør eller ikke gjør. Ei heller har de sin verdi i hvordan de ser ut, eller hva de tjener. Hvert enkelt menneske har sin verdi nettopp i at det er seg, et menneske ønsket, villet og skapt av Gud.

Den store utfordringen er å få frem dette budskapet midt i alt ropet fra resten av samtiden. Vi må tørre å ta skrittet, tørre å stille spørsmålet, utfordre ungdommen på å finne svarene for seg selv. Hvem er jeg? Hva vil det si å være skapt? Hva vil Gud med meg? Og ikke minst må vi tørre å bekrefte. DU er BRA. DU er AKKURAT slik Gud ønsket du skulle være, og ingen ting du gjør, kan endre på det. Bekreftelse og støtte på at du er bra nok, tror jeg alle ungdommer trenger så mye som mulig av.

Ego. Jeg. Personlighet. Jeg er god. Rett og slett fordi jeg er skapt av Gud. «Og se, det var svært godt.» (1. Mos 1:31)

Foto: http://www.flickr.com/photos/ath-har/4477059880/sizes/l/in/photostream/

Relaterte artikler


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “Ego?!