Lese Bibelen? 1


Skrevet av Kristin Moen Saxegaard


Mange synes det er vanskelig å lese i Bibelen. Det er ikke så rart. Bibelen er en tykk bok, med tynne ark! Den er også en gammel bok og mye av det som står der virker rart og vanskelig å skjønne. Og til tross for at Bibelen kalles Guds ord og hellig skrift, er det ikke alltid vi finner ord til oppbyggelse når vi skal prøve å lese – særlig ikke i Det gamle testamente. Liste opp og liste ned med ættelister og rare lover. Og midt mellom ord om Guds omsorg og trøst, kommer ord om hat over fienden og ødeleggelse av fiendens barn.

Likevel, det er verd bryet å lese Bibelen. Det er minst tre grunner til det. For det første: Bibelen er verdens viktigste bok. Det gamle testamente er opphav til tre store religioner; jødedom, kristendom og islam. For å skjønne vår egen historie og kultur, temaer som handler om midtøsten i dag, og også islam, er det lurt å vite hva som står i Bibelen. For det andre: Bibelen har vært den største inspiratoren gjennom tidene når det gjelder å prege annen vestlig litteratur, filmer og sangtekster. Hvis en ikke kjenner de sentrale bibelfortellingene, går en glipp av mange finurlige poeng. For det tredje, og viktigs av alt: Bibelen forteller om Gud. Noen forstår seg kanskje på Gud av seg selv, men de fleste av oss er avhengig av andres fortellinger for å skjønne. Bibelens fortellinger om Gud har vist seg å være slitesterke og troverdige i over 2500 år!

Det nye testamente (NT) forteller om Jesus, først og fremst. Om Jesu liv, død og oppstandlese, om frelsen, og om hvordan de første kristne levde i troen på Jesus. Det er viktig å kjenne NT for å skjønne hvem Jesus er – det er ganske klart. Egentlig holder det å lese Joh 3,16. Men for at troen skal kunne handle om hele livet, ikke bare om frelsen og det evige, kan det være lurt å lese litt mer. Og da er Det gamle testamente (GT) et sted å gå. GT har ikke en rød tråd på samme måte som NT har. Vi finner noen lange linjer, som løftene til Guds folk, og tanken om Messias, men mest av alt handler GT om livet som det er, både med og uten følelsen av Guds nærvær. Noen av fortellingene er fremmede og vanskelige å forstå. Det er gamle tider og fremmede steder, mange konger og store helter. Det kan ta litt tid å sette seg inn i den knappe silen og de mange gjentakelsene, men kommer en litt innenfor dette, vil en oppdage at bak de historiske og sosiale rammene finner vi nemlig mennesker, følelser beskriver av Gud som kunne vært hentet fra vår egen tid. Det er eviggyldige fortellinger som er mulig å kjenne seg igjen i og identifisere seg med. Det finnes ikke den erfaring, fortelling eller følelse i det virkelige livet som det ikke allerede er fortalt om i GT. Sjekk selv! Husker du hvordan det var å løpe naken i Edens hage, uten at det føltes noe som helst rart eller skammelig? Har du ventet like lenge på Gud, som israelittene i Egypt? 420 år tok det før han steg ned og hjalp dem. Har du noen gang funnet den skjøre lykken, som enken i Sarepta, da hun fikk akkurat nok mel til å bake seg det ene brødet om dagen så hun kan leve? Tenk at morderen Moses og rundbrenneren David ble valgt av Gud til å være hans utvalgte tjenere. Tenk på Job og salmistene som bebreider Gud og forbanner sitt eget liv, at det står i Bibelen! Ingen ting er utelatt – ingen glede, ingen fortvilelse, ingen lykke, ingen synd. Det er plass til hele livet i Bibelen, fordi det er plass til hele livet overfor Gud.

Hvis du har tenkt å ta fatt på den store boka, er Joh 3,16 et lurt sted å begynne. Etter det kan du velge et evangelium, gjerne Lukas. Når du så er klar for GT, vil jeg anbefale å begynne med 1 og 2 Mosebok, og så hoppe videre til Salmene, Samuelsbøkene, Rut, Jona og Amos. Da er du ”utlært” på stilen og kan lese hva som helst. Les tekstene ”på langs” det vil si et helt kapittel om gangen, ikke bare gullkornene. Men ikke les for mye heller, så du ikke får med deg detaljene eller går lei. Og – du trenger ikke å ha lest hele Bibelen for å ha lest Bibelen. Noen tekster, som for eksempel 3. mosebok og Krønikerbøkene, er for de spesielt interesserte. Men pass deg, det er fort gjort å bli spesielt interessert.

Lykke til!

Relaterte artikler


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “Lese Bibelen?