Tips til uteaktiviteter


Skrevet av Kristian Nesbu Vatne


Jeg var nettopp på leir og lærte noen fine utendørsaktiviteter som igjen var laget med god impuls fra diverse TV-programmer. Jeg syns alle gode ideer er til for å lånes (hvis det passer).

Blindefotball

Det du trenger:
– mange nok bind for øynene.
– et egnet området med to mål, f.eks en fotballbane
– en ball (finnes også baller med lyd, men de er litt dyre – 500kr)

Alle spillerene får på seg bind for øynene, untatt keeperne som skal se og kunne rope hvor ballen og medspillere er. Det kan også brukes en ledsager ute på banen. Vi hadde en ball som ikke lagde lyd så det gjorde det vanskeligere å spille. Etter hvert løp en leder rundt og blåste i fløyta der ballen var. Utfordringen er å vite når ballen triller mot deg. Men dette er en veldig festlig aktivitet.

Capture the flag

Det du trenger:
– 2 flagg i 2 forskjellige farger
– stoffbiter i 2 forskjellige farger som skal være «hale» til alle spillerne

Man deler opp i to lag og det er fint å være flere enn 10 på hvert. Spilles på et stort område hvor man kan gjemme seg litt. Lagene lager en base og setter flagget sitt der. Så er det  om å gjøre å stjele det andre lages flagg og få det tilbake til sin base uten å bli tatt. Hvis noen klarer å nappe halen din så er du ute av spillet.

Det finnes mange varianter av spillet. Man kan f.eks i stedet for haler ha det slik at når noen tar på deg så må du telle til 10 før du kan bli med i spillet igjen. Hvis du har flagget og blir tatt. må du gi fra deg det.

Om capture the flag på Wikipedia (engelsk).

En blind, en døv og en stum

Tre og tre deles opp i lag. En får hørselsvern, en får bind for øynene og den siste får tape over munnen. Den stumme får se på et kart som viser hvor de skal og må forklare til de andre med kroppsspråk. Kanskje skal de hente noe et sted og ha med seg tilbake. Eller så kan de løse oppgaver underveis, f.eks handle i butikken, løse en rebus osv.

Les mer på Speiderprogram.no.

Camp «sett inn navnet på leiren, skolen eller ungdomsgruppa»

En konkurranse som likner mye på 50 leken, postløype eller sporløp. Vi bare bruker et navn fra et poulært tv-program. Men hvis postene er artige og utfordrende så blir dette en hit. På tenleiren jeg var på brukte vi disse postene.

  • Skyte med luftgevær
  • Hvor lenge klarer du å holde melkespann i hånden 90 grader ut fra kroppen
  • Sage over en trestamme på tid
  • Flytte vann med munnen og fylle opp en liter
  • Holde seg så lenge som mulig oppe i en gren
  • Hinderløype i og over trær og busker (tips på speiderprogram.no)
  • Smake på ukjente ingredisenser (tips)

Her er det bare fantasien som setter grenser for hvilke oppgaver man kan lage. Skifte dekk på bil, kaste baskeball i kurv, klippe en sau, sette hale på grisen, lage et dikt, spise en is osv.

Nettsteder med tips til flere aktiviteter

Vet du om flere nettsteder som tilbyr aktivitetsbanker til bruk for allmuen? Tips oss andre om dem i kommentarfeltet under!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *