http://www.flickr.com/photos/feargal/3922970519/

Andakt: Hvilken bibelhistorie er du? 1


Skrevet av Jane Christin Siewartz Dahl


«Hvis du skal si én bibelhistorie fra det Nye Testamentet som beskriver deg og ditt forhold til Gud, hvilken ville du velge?»

Det er et vanskelig spørsmål. Hvem er du? Og hvem er du i forhold til Gud?

Tankene mine raste gjennom mange ulike svar. Den første bibelhistorien jeg kom på, var historien om Sakkeus, mannen som klatrer opp i et morbærtre for å se Jesus. Fordi han bare VET at han må det.  Men selv om jeg har et ønske om å ha Jesus som hovedfokus i livet mitt, så er det ikke det som karakteriserer mitt forhold til Gud. Til det er jeg kanskje litt for tilbakeholden. Jeg vil gjerne bestemme litt selv også.

Den neste bibelhistorien som falt meg inn var Bartimeus, den blinde tiggeren som roper på Jesus og ber om helbredelse. Jeg skulle ønske jeg hadde så sterk tro. Jeg ber om tilgivelse iblant, men jeg klarer ikke å begripe at det går an, jeg klarer ikke å stole fullt og helt på at det skjer, slik Bartimeus var sikker på at Jesus kunne hjelpe. Til det har jeg for mye tvil iblandet troen.

Det er et hav av historier å ta av. Jeg har mange historier som beskriver hvordan jeg vil være. Jeg vil gjerne være Peter, som lar hjertet tale, som Jesus lover å bygge sin kirke på. Jeg vil gjerne være Maria, Jesu mor, som stoler blindt på Gud og satser sitt rykte og sin ære på å følge Han. Jeg vil gjerne være kvinnen ved tempelet som gir det lille hun har til Gud.

Men på en eller annen måte så når jeg ikke helt opp. På en eller annen måte så føler jeg meg underlegen disse menneskene.

Det er lett å føle at en ikke er en «god nok» kristen. At man ikke tror sterkt nok, er villig nok, er selvoppofrende nok. At man ikke klarer å være som de vi leser om i Bibelen. Og at det derfor ikke er noen vits i å være en kristen i det hele tatt. Men det finnes ingen skala for hvor kristen du er. Det finnes ingen målestokk du må jobbe deg oppover. Det eneste du må forholde deg til, er følgende: Tror du at Jesus var Guds Sønn? Tror du at Han døde og stod opp igjen for din skyld? Vil du gjøre det du kan for å leve slik Han vil du skal leve?

Det spørres ikke etter hvor mye du tror. Om du tviler. Om du ber hver dag eller om du går i kirken hver søndag. Alt Gud lurer på, er om du tror. Det er godt nok for Gud. DU er god nok for Gud!

Så hva svarte jeg? Hvilken bibelhistorie representerer meg? Jeg tror jeg passer best til historien om Maria, Marta og Jesus. Jesus kommer på besøk til de to søstrene, det er lenge siden han har sett dem. Maria skynder seg på kjøkkenet, lager mat, steller og ordner. Marta setter seg ned ved føttene til Jesus og lytter til det han har å si. Jeg tror at jeg er begge de to jentene. Jeg forsøker å tjene Gud. Og jeg forsøker å lytte. Jeg gjør litt av hvert. Jeg er både Marta og Maria.

Senere i Bibelen får vi vite at også de tviler. De stiller spørsmål til Jesus, tviler og er sinte. Broren deres er død, og Marta vil vite – hvor var Jesus hen da det skjedde? Hvorfor gjorde han ikke noe? Svaret på det kan jeg ikke komme med nå. Men Maria og Marta trekkes frem som forbilder til tross for dette. Og kanskje også på grunn av dette. De stoler så mye på Gud at de kommer med akkurat det de tenker på. Jeg vil også komme til Gud med alt. Marta og Maria er for meg både representanter for mitt forhold til Gud, og noe å strekke seg etter.

Hvilken bibelhistorie passer best med ditt forhold til Gud?

____________________________________________

Foto: http://www.flickr.com/photos/feargal/3922970519/

Relaterte artikler


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Én tanke om “Andakt: Hvilken bibelhistorie er du?

  • Avatar photo
    Tove Bergh

    Gode refleksjoner, Så enig med det du skriver at det er Guds ufortjente godhet, ved å hvile i troen på Jesu verk, gjør oss mer lik Han.