Kamelen og nådeøyet


Skrevet av Brage Molteberg Midtsund


Bibeltekst: Lukas 18,18–30 Jesus og den rike mannen

Denne andakten tar utgangspunkt i Jesu møte med den rike mannen i Lukasevangeliet. Hva skal til for å arve evig liv?

Les teksten om Jesus og den rike mannen.

Andakt

I bibelteksten leser vi om en rik manns møte med Jesus. Den rike mannen har tydeligvis god økonomi, han følger loven og han er en som søker evig liv. Tre ting som tyder på at han lykkes med livet og med troen. Når han kommer til Jesus og spør om hvordan han skal arve evig liv, har han nok godt med selvtillit. Han forventer et positivt svar.

Det er ikke nok, sier Jesus. En ting mangler du. Selg alt du eier og del med de fattige. Og følg meg! For den rike mannen blir dette for mye. Han blir bedrøvet.

Videre sier Jesus: «Det er lettere for en kamel å gå komme gjennom et nåløye enn det er for en rik å komme inn i Guds rike.»

Da jeg var liten og hørte denne bibelfortellingen falt jeg alltid bort i tanker når kamelen ble nevnt. Kameler er rare dyr. Store, hårete og rare dyr. Den skal altså tres gjennom et nåløye. Umulig! Jeg husker også at jeg ikke kunne se for meg at en kamel skulle være interessert i å komme gjennom nåløyet i det hele tatt. Har du sett inn i det sedate, slappe blikket til en kamel så vet du hva jeg mener.

Det er litt av et eksempel Jesus bruker. Så vanskelig er det for en rik å komme inn i Guds rike for egen hånd.

De som stod rundt og hørte dette ble nok ganske forvirret. Det gjelder for mange av oss som leser denne teksten i dag også. Hvordan skal noen overhodet kunne komme inn i Guds rike? Det er umulig for mennesker, gjentar Jesus. Men ALT er mulig for Gud.

Det er ikke opp til oss å karre oss inn i Guds rike. Det kreves ingen prestasjoner, et visst antall gode gjerninger eller et godt rykte. Jesus legger ikke lista lavt. Jesus legger lista så høyt at ingen kan komme seg over. Der står vi alle likt.

Jesus har ikke et nåløye vi må gjennom. Det nåløyet er vi allerede gjennom etter Jesu seier på korset. For det umulige er mulig for Gud.

Jesus har et NÅDEØYE vi skal gjennom.

Nådeøyet ser deg med kjærlighet.

Nådeøyet ser deg med tilgivelse.

Nådeøyet rommer alle.

Nådeøyet ber deg ikke komme til seg for at det skal se deg.

Nådeøyet ser deg der du er. Med alt du er.

Nådeøyet tar deg med inn i Guds rike.

Guds rike er en gave til oss. La oss være takknemlige for denne kjærligheten som vi hele tiden får. Og la oss dele gode ord og gode handlinger med hverandre. Det er der vi skal bruke kreftene våre.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *