Utvalgt til å være stille


Skrevet av Elin Lunde, studentprest ved MF


«Hysj! Vær stille! Jeg hører ikke hva jeg tenker!» Den ordren fikk jeg fra en frustrert liten. Kanskje det er flere av oss, som har det sånn, men bare ikke er oppmerksom på det selv. Alle lyder og inntrykk vi omgir oss med, forstyrrer tankene våre. Ja, vi bombarderes av lyder og annet som vil ha vår oppmerksomhet hele tiden. Det er ikke lett å ta fri fra det, for det kan nesten virke litt rart og uvant å ta lydene bort og søke stillheten. Heldigvis finnes stillheten og den er der for oss, fordi vi trenger den. Profeten Jesaja skriver i kapittel 30: «I stillhet og tillit skal deres styrke være».

Vi studentprestene på MF ønsker å legge til rette for at studentene på MF skal få komme i kontakt med stillheten. Vi tror det ligger en styrke i det. I det vi er så fokusert på å produsere resultater, – enten det er i form av gode karakterer, høye inntekter eller en sunn og sterk kropp, er det vanskelig å søke stillheten. Møte med stillheten gir ikke umiddelbart synlige resultater, men jeg tror det ligger en uant gevinst i det å være stille og se hva stillheten gjør med oss.

Minst en gang i året arrangerer vi hverdagsretreat på MF. Studentene som melder seg på, er i stillhet minst 30 minutter hver av de fire dagene retreaten foregår. Erfaringen er at når vi søker stillheten, møter vi både det som er inni oss, men også det Gud åpner opp for oss. Hver deltaker har derfor en samtalepartner, en medvandrer å snakke med om det som kommer opp gjennom de dagene. De siste årene har vi også arrangert pilegrimsvandring en gang i året. Da søker vi stillheten sammen mens vi går. Det er forunderlig å oppdage hvor mye vi ser og hører når vi går i stillhet!

Men hva om jeg opplever stillheten ubehagelig og vond og helst vil unngå den? Jeg tror det er mange som opplever det sånn, og tvert imot rømmer fra stillheten fremfor å oppsøke den. Da tenker jeg det er viktig å ta det på alvor, men likevel ikke unngå stillheten. Søk stillheten i små doser og søk noen å snakke med om det som oppstår i stillheten. Jeg er sikker på at du vil kjenne at det gir styrke.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *