Bok: Loved undring _ om Gud og sånn


Skrevet av Christen Christensen


Boktittel: Loved undring: _om Gud og sånn
Utgitt av: Acta, barn og unge i Normisjon.

“Loved undring _om Gud og sånn er en bok som i hovedsak er rettet mot konfirmanter og den følger de samme temaområder og retningslinjer for den eksisterende konfirmasjonsundervisningen i Den norske kirke. Slik er Loved undring et fleksibelt tillegg til ulike undervisningsopplegg. Boken legger vekt på å presentere de ulike temaer på en annerledes måte, og supplerer og utbroderer tematikken med kreative og overraskende elementer. Det betyr ikke at dybden forsvinner, men at den i tilnærming til temaene bruker andre utgangspunkt og innfallsvinkler.”

Slik presenterer Acta boken selv på sine nettsider. Det er en bok som er ment for konfirmanter, og derfor har jeg særlig tatt sikte på å anmelde boken på grunnlag av dette.

Boken rommer 14 ulike refleksjoner knyttet til hvert sitt tema. For hver av tekstene er det forskjellige forfattere. I lederen som boken åpner med, så sies det at boken ønsker å være et sted hvor man kan stille de store og de små spørsmålene. Ligner Den hellige ånd på ånden i lampen? Var Jesus ensom? Gud eller evolusjon? Temaene tatt opp her er de som er gjengitt i lederen, og i tillegg til disse er det flere andre refleksjoner om f. eks Jesus, korset, selvbilde, nattverd, dåp og om å være elsket. Kort sagt dekker en liten bok mange ulike og viktige temaer innenfor den kristne tro.

Designet og utseendet på boken er svært bra. Den ser lekker og gjennomført ut. Det er en mengde gode illustrasjoner, det er lett å finne frem og tekstene er forholdsvis korte – så det er ingen tung jobb å lese denne boken. Dette mener jeg er en veldig god ting med tanke på målgruppen de har hatt for øye. Hvite sider med svarte bokstaver uten bilder er ikke hva som nødvendigvis fenger mest oppmerksomhet, og terskelen for at en konfirmant setter seg ned hjemme og blar i denne boken er ikke høy. Den er lettlest og ser bra ut.

Når det kommer til innholdet i de ulike refleksjonene er det jevnt over svært godt. Målet er å presentere de ulike temaene på en annerledes måte, og dette klarer de stort sett greit. Enkelte steder henger man seg opp i oppbrukt språk, og tamme bilder. Heldigvis gjelder dette stort sett setninger her og der, og ikke helheten. Flere av refleksjonene var svært gode, og det var noen setninger og vendinger som utmerket seg som spesielt treffende. I teksten om Jesus står det: “Du kan velge å tro på Jesus selv om du ikke forstår alt som står om han.” Jeg tenker det er veldig bra å belyse at valget om å tro alltid har et startsted, det starter ikke i dogmene og den ferdigsydde teologien – den starter med undringen og lengselen. Det samme kan sies om teksten om nattverd: “Presten min sa engang at vi ikke skal vente med å gå til nattverd til vi er trygge nok på troen vår. Vi må bare gå og ta imot. Så vil vi oppdage at der, med litt vin og brød i munnen, vokser troen.» Tekstene i boken tar ikke undringen fra leseren, og jeg opplever ikke at boken prøver å trykke ferdigtygd teologi inn i hodene deres – men heller ønsker å åpne for refleksjon hos leseren selv. Balansen mellom å snakke sant om hvem Gud er uten å putte ham i for stramme rammer, syntes jeg de ulike forfatterne av tekstene klarer godt.

Etter hver tekst kommer det en “challenge”, disse utfordrer konfirmanten til å gjøre noe med det han/hun har lest. Enten det er å skrive ned noe i notatfeltet, gjøre et ekspriment eller å melde seg inn i en organisasjon. I teksten som heter “I nederste etasje” som handler om at Jesus er i de rommene vi selv ikke ønsker å åpne for noen, syntes jeg at “challenge`en” var veldig fin: “skriv ned en hemmelighet, riv den ut av boka og snakk med Jesus om den. Brenn den etterpå.

Boken avsluttes med et dikt, og flere flotte helsides illustrasjoner. Det hører også med to ark med klistremerker, som unektelig er et ganske artig tilbehør til en bok! Selv undertegnende fikk lyst å klistre rundt omkring et kors eller et “her opplevde jeg glimt av himmel” klistremerke.

Bokens svakhet og styrke på samme tid er kanskje dens utseende og form. Som jeg har sagt ser den svært lekker ut, men man får litt blandede følelser knyttet til hvilket uttrykk den ønsker å ha. Jeg har kalt den bok gjennom hele anmeldelsen, men man kan likeså godt få en slags magasinfølelse når man leser. Bildene, de korte tekstene, designet på sidene og tykkelsen er unektelig litt magasinpreget. Allikevel er det nok bok de har tenkt, men sant og si tror jeg ikke dette har så mye å si for en konfirmant som skal lese den. Det viktigste er at den fungerer, og det tror jeg den langt på vei kan gjøre. Alt i alt er boken god, refleksjonene holder god kvalitet og designet er flott. Jeg tror de fleste av tekstene vil appellere til konfirmanter, og designet vil også spille en viktig rolle for terskelen det er å sette seg ned og faktisk lese tekstene. Det finnes mange gode bøker for ungdom og konfirmanter, men de må vekke oppmerksomhet og ikke kreve dyp konsentrasjon. Slik sett tror jeg «Loved undring _ om Gud og sånn” stiller sterkt.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *