Sunt og sant


Skrevet av Gaute Brækken, prosjektleder ved Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep


Om prosjektet Sunt og sant

Snakk om sex i kirken

Kristne ungdomsledere vil gjerne snakke med tenåringer om seksualitet, men vet ikke hvordan. Nå får de hjelp på suntogsant.no.

Hvorfor er det så vanskelig?

Ungdom har mange spørsmål om kropp og sex de ikke får svar på. Vi ungdomsledere mangler trening i å snakke om personlige temaer, og kan bli litt sjenerte når vi må snakke om sex. Da blir det flaut for ungdommene også. For å slippe å gå inn på de vanskelige spørsmålene, kan det være fristende å komme med lettvinte og klare svar. Da får ikke ungdommer tillit til at du vet hva du snakker om, og de finner informasjon andre steder. Hvis vi overlater til tenåringene å finne ut av alt selv, svikter vi.

Hva er seksualitet?

Seksualitet er ikke det samme som å ligge sammen eller å ha en kjæreste. Seksualitet er noe vi er, og ikke noe vi gjør. Denne innfallsvinkelen kan gjøre det lettere å komme i gang med praten om sex. Vi kan snakke om hva det betyr at vi er skapt med en kropp, hvorfor kropper er ulike, og hvordan kropper virker. Eller en kan snakke om hva det betyr å bli forelsket, hvordan det føles, og hvem man forelsker seg i. En annen innfallsvinkel er å snakke om den man er, om mangfold og om det å være annerledes. Andre aktuelle saker er hva en kan gjøre med uønsket seksuell oppmerksomhet over mobiltelefon, eller hva jevnaldrende ungdommer tenker om sex.

Hvordan snakke om sex?

Ved hjelp av enkle øvelser som igangsettere for en samtale, kan det skapes et trygt rom for å snakke om krevende temaer som rus, sexpress og abort. Og en kan snakke om hvor godt det er å bli tatt på av den man er glad i, og om tryggheten i et stabilt parforhold. Etter hvert vil ungdommene komme med sine vanskelige spørsmål. De kan få svar på en ærlig og skikkelig måte, uten at det trenger å bli ubehagelig personlig for noen.

Sunt og sant

Suntogsant.no vil gi konfirmantledere hjelp til å snakke relevant, sunt og sant om seksualitet med ungdom. Gode samtaler tar utgangspunkt i ungdommers egne erfaringer, livene de lever og et språk de forstår. Slik kan vi gi hjelp til refleksjon og bidra til å skape holdninger. Nysgjerrige tenåringer kan bli flinkere til å ivareta sine egne grenser og respektere andres. Når vi som kirke snakker godt om aktuelle temaer, bidrar vi også til å gjøre troen og kirkens budskap mer relevant. Så handler det ikke bare om sex.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *