Anmeldelse: «Jeg tror alle trenger tro»


Skrevet av Gunnhild Nordgaard Hermstad


Boktittel: Jeg tror alle trenger tro (2016)
Redaktør: Jan Christian Kielland

I fjor vår kom Norges KFUK-KFUM ut med boken ”JEG tror ALLE TRENGER tro. Unges tekster om tro, tvil og undring”. Etter et forord følger 17 små kapitler der 17 ulike ungdommer har skrevet om hva de tror og tenker. Det fremgår ikke akkurat hva som har vært  utgangspunktet for tekstene, men til sammen rommer de tema som nattverd, fellesskap, tro og vitenskap, og ulike måter å tro og tenke om Gud og kirken på.

I forordet skriver Jan Christian Kielland, programutvikler for identitet og tro i KFUK-KFUM og bokens redaktør, at boken er ”en annerledes andaktsbok for ungdom”. Jeg oppfatter det som at det som er annerledes med boken er at det er ungdommer som selv har skrevet tekstene, og at det etter hvert kapittel er satt av plass til å skrive ned egne tanker.

Jeg synes det er spennende å la ungdommers eget språk og uttrykk komme til på den måten som Norges KFUK-KFUM gjør her. Jeg kjenner igjen problemstillinger – både fra egen oppvekst og fra samtaler med ungdommer i dag. For meg er det også rent frem oppbyggelig å lese om hvordan de tenker om tro og tvil. Slik sett mener jeg boken faktisk fungerer som ”en annerledes andaktsbok”.

Likevel stiller jeg meg spørsmålet om hva som er formålet med boken. Hva vil denne boken med meg? Er målet at jeg skal reflektere over spørsmål jeg ikke har tenkt så mye på tidligere eller er det å si noe om Gud? Jeg får inntrykk av at boken først og fremst blir en bok som forteller meg om hva ungdom tenker nettopp om tro og tvil. Det er spennende og inspirerende, men jeg savner litt en retning på boken. Det er en fin samling tekster, men jeg lurer på om den egentlig vil meg noe?

Boka kan kjøpes her.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *