Hvordan lage og bruke en bønnelabyrint


Skrevet av Kristian Nesbu Vatne


Det finnes to typer labyrinter, men på norsk har vi bare et ord for dem. På engelsk heter det maze og labyrinth. Maze er den typen hvor det er mange blindveier og målet er å finne veien ut igjen. Labyrint er en annen type hvor det kun er en vei inn til sentrum og du går den samme veien ut igjen.

Opprinnelig stammer labyrinten fra gresk mytologi men i middelalderen ble den tatt inn i kirken som en billig og alternativ pilegrimsvandring. Det var ikke alle som hadde tid eller resursser for å dra til Jerusalem eller andre pilegrimsmål, derfor ble labyrinten nytolket inn i en kristen sammenheng. Den mest kjente bønnelabyrinten finner man i katedralen i Chartres.

Hvordan bruke labyrinten

Det er mange måter å bruke en labyrint på. Den vanligste er å gå inn mot sentrum med fokus på at nå skal du møte Gud. Man legger fra seg alt som tynger og jobber med å finne roen. I sentrum bruker man tid med Gud så lenge man vil. På vei ut retter du fokuset ut mot verden i bønn. På vei inn og ut av labyrinten kan det også settes opp forskjellige bønnevandringsposter. Les mer om hvordan å bruke en labyrint.

Da jeg var leder i et ungdomsarbeid brukte vi en gang labyrinten som en gudstjeneste. Vi tegnet opp labyriten i et stort lokale, lagde noen bønnestasjoner på veien og satte et stort lys i sentrum. Så forklarte vi hva vi skulle gjøre, ba en bønn, tente lyset i midten og satte på litt avslappende Worship Chillout musikk. Ungdommene satte veldig pris på  denne stunden og de fleste brukte god tid på å gå labyrinten. Tips: slipp folk inn i puljer eller så kan det bli kø. Som regel går det av seg selv for noen bruker lang tid og noen bruker kortere tid i labyrinten.

Hvordan lage en labyrint

Det er veldig enkelt å sette opp en labyrint til bruk på en leir e.l. Man kan f.eks bare tape den opp på gulvet etter mønsteret nedenfor. Hvis man ønsker en mer fast installasjon ute kan man bruke steiner eller stokker for å markere labyrinten. På tegningen under her ser du et forslag til hvordan man tegner et type mønster til en labyrint (det finnes flere forskjellige mønster). Det går også an å gjøre den mindre ved å bare starte med krysset og de fire prikkene. Da går første strek fra øverst på krysset (som på tegningen) og til prikken til høyre.

Les mer om hvordan å bygge en labyrint her.

Se video av hvordan noen laget en labyrint: (den er veldig proff, det går an å gjøre det mye enklere.)

Oppdatering:

Labyrinth.org.uk har også mer info om hvordan bruke en labyrint i en kristen sammenheng.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *