700 ungdommer


Skrevet av Gunnhild Nordgaard Hermstad


Vi satt på en kafe og pratet. Vi var tre ansatte som jobber i hver vår menighet i samme prosti. Og nå satt vi altså på kafe og pratet – og lurte på hva vi kunne gjøre for at ungdommene i menigheten fikk se at de er en del av noe større enn sin egen menighet. Vi ville at de skulle oppleve og se at kirken ikke bare er der de selv går til konfirmasjon, men at kirken rommer mange flere mennesker – både helt nært og langt borte. Hvordan kunne vi gjøre noe sammen som åpnet ungdommenes forståelse av kirken sin? Hva kunne sette slike spor?

Det var da ideen kom opp. Det var ikke en ny ide, men det var flere år siden noen hadde snakket om det – og ikke minst: Det var ganske lenge siden noen hadde turt å hive seg ut på et så stort og uoversiktlig prosjekt. Ideen vår var: En konfirmantfestival for alle konfirmantene i Vestre Aker prosti! Det skulle være en stor happening og et møtested. Vi ville at dette skulle være et sted hvor konfirmantene møtte hverandre, og samtidig et sted hvor de kunne blir kjent med kirkens internasjonale diakonale engasjement.

Ideen vår fra kafeen, ble den 22. mars 2014 til konfirmantfestivalen #hjertelag.

Før konfirmantfestivalen ble arrangert, sendte vi brev til alle menighetsrådene og alle ville være med på den store nye konfirmantfestivalen. Så dannet vi en festivalkomite med ansatte fra fire av de åtte menighetene i prostiet, og vi booket Norges Idrettshøgskole. Vi innledet samarbeid med KRIK, Norges KFUK-KFUM og Kirkens Nødhjelp. Og den 22. mars 2014 sjøsatte vi hele den skuta som vi alle håpte ville seile sånn passe bra.

Det store inntrykket er at skuta seilte godt!

Og det var så gøy! Det var så gøy å se glade ungdommer. Det var så fint å høre at de møtte igjen gamle kjente fra barnehagen og barneskolen. Det var så flott å se dem lete seg frem til seminarrom og matstasjoner, og å se ledere heie på sitt lag i volleyballturneringen. Det var sterkt å se forventningsfulle ansikt foran scenen på kvelden, og det var veldig morsomt å se mange hundre ungdommer danse festival-dansen. Det var også interessant å se mer og mindre komfortable sokneprester rusle rundt og engasjere seg. Og så var det utrolig inspirerende å se foreldre i gule vester smile til både kjente og ukjente konfirmanter.

I løpet av festivaldagen hadde Changemaker seminar om Fasteaksjonen, og de engasjerte mange av konfirmantene og fikk flere spennende samtaler både under seminaret og i etterkant. KRIK stilte opp med mange tydelige og gode ledere og arrangerte en så godt som knirkefri volleyballturnering for 74 lag! Og så stilte KFUK-KFUM med sumodrakter, strikk-løp, oppsummerings-show og ikke minst: En gudstjeneste som gjorde at en av prestene i etterkant har fortalt at det var DA hun forstod hvordan gudstjenestereformen kunne brukes virkelig godt! I tillegg hadde Morten Holmqvist seminar med tema ”hjertelag” som fikk gode tilbakemeldinger.

Det hele hadde begynt med en kafeprat Det startet med en gammel ide, og ble en stor og spennende dag. Og min personlige oppsummering er at det var veldig gøy og at vi lærte utrolig mye.

Noen uker senere skulle konfirmantene gå med fasteaksjonsbøsse og vise hjertelag i praksis. For en mer rettferdig verden. Sjelden har jeg sendt avgårde så mange konfirmanter som visste hvorfor den store kirken driver med internasjonal diakoni.

Nå går vi for en ny festival i 2015. Menighetene har sagt ja. Idrettshøyskolen er booket og KRIK, Kirkens Nødhjelp og Norges KFUK-KFUM er med. Vi tar med oss de gode erfaringene og det vi har lært for å gjøre gode endringer. Kanskje blir det i år litt andre aktiviteter, eller kanskje flere grupper. Det som er ganske sikkert er at vi vil jobbe for å få til en gudstjeneste som start på det hele. Helt sikkert blir det en kortere dag.

Vi vet ikke ennå ikke helt hvordan konfirmantfestivalen 2015 blir. Men vi vet at det blir konfirmantfestival. Og jeg er overbevist om at det blir gøy. Igjen.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *