En stor uke for inkludering


Skrevet av Maria Saxegaard


Fredag ble ALLEMED lansert. I går ble Fritidserklæringen signert. Det har vært en stor uke for inkludering. En stor uke for barne- og ungdomsarbeid.

ALLEMED er et verktøy som forrig13410454_10153482545876470_644049135_oe uke ble lansert av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU). Dugnaden er et sammarbeid mellom en rette organisasjoner. Blant dem Røde Kors, Kirkens bymisjon, Redd Barna, KFUK-KFUM og Norges idrettsforbund.

Formålet til ALLEMED er å gjøre det lettere å inkludere alle barn og unge i fritidsaktiviteter, uavhengig av familiens økonomi. Verktøyet brukes til å skape diskusjon og til å finne ut hva som må gjøres for å få alle med. Et stort seg i retning inkludering.

 

U! møtte nyansatt prosjektleder for ALLEMED, Håvard Skjerdal, rett etter lanseringsfesten forrige uke. Jobbens hans er å koordinere og utvikle ALLEMED, kartlegge behov og sørge for at verktøyet blir spredt.

«Fremover består jobben i å implementere verktøyet. Jeg skal gjøre det enklest mulig for andre å ta det i bruk, og jeg skal følge opp alle de involverte organisasjonene og gi dem best mulig bistand.»

Det er sjeldent vi ser så mange frivillige organisasjoner gå sammen om et prosjekt. Vi spurte Håvard hva han tenkte om det.13396578_10153482534386470_598858708_o

«Dette er første gang frivilligheten samarbeider så konkret om et mål. Det har lenge vært mye bra arbeid lokalt, men nå står vi sammen som frivilligheten i Norge. Det er altfor mange gode verktøy som lages, men som dør ut fordi ikke nok tar det i bruk. Når vi er så mange som står sammen, er potensiale for at det blir en suksess stor. »

I følge tall fra SSB finnes det over 84.000 barn i Norge som vokser opp i familier ved vedvarende lav inntekt. Dette er kanskje et av de største tabuene vi har i dag. Barn som ikke har mulighet til å delta i organisert fritid faller fort utenfor. De går glipp av viktige sosiale fellesskap og relasjoner, og de opplever mye ensomhet. Mange tør ikke fortelle det til noen fordi de ønsker å beskytte foreldrene sine. Vi mener at voksnes bekymringer ikke skal være et barns bekymring.

Håvard Skjærdal viser statsminister Erna Solberg verktøyet ALLEMED.

Håvard Skjerdal viser statsminister Erna Solberg verktøyet ALLEMED.

«ALLEMED er til for barn og unge. Det tas i bruk av deg som driver barne- og ungdomsarbeid lokalt. Ta med deg styret i koret, trenerteamet eller kollegaene dine og bli med på dugnaden. På allemed.no finner du verktøyet steg for steg. Når dugnaden er gjennomført vil dere sitte igjen med konkrete tiltak som skal bidra til større inkludering. Fordi ingen lokale grupper er like, ønsker vi å hjelpe dem til å finne egne tiltak, ikke servere tiltak som fasit. Vi står sammen, men vil bruke verktøyet på ulike måter.

I tillegg kan du på nettsiden sende oss et anonymt tips om lokale grupper du mener burde ta i bruk ALLEMED. Du sender oss gruppens epost og vi tar kontakt med dem for deg. Slik håper vi terskelen for å ta kontakt blir lavest mulig.»

I går tok frivilligheten enda i steg_MG_9483 for inkludering. Sammen med statsminister Erna Solberg, flere ministere og KS, ble Fritidserklæringen signert på KFUK-KFUMs Forandringshus på Grønland i Oslo.

Fritidserklæringen bygger på FNs konvensjon om barns rettigheter som slår fast at barn har rett til fritid og til å delta i lek og i fritidsaktiviteter. Med denne erklæringen går kommunene, frivilligheten og staten sammen om en felles innsats for at alle barn skal få mulighet til å delta jevnlig i organisert fritidsaktivitet, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.

Det gjøres allerede mye godt arbeid for å inkludere barn og unge i sosiale fellesskap og aktiviteter, men vi har enda ikke lyktes i å få alle med. Derfor er denne erklæringen og denne dagen et viktig steg for inkludering.

_MG_9502

Holmlia Tween Sing og HoBaKluzz sang.

Erna talte for barn og unge

«Når alle har alt, er det vanskelig å være den som ikke får være med på noe.» sa Erna Solberg i sin appell i dag tidlig. «Barn skal ikke lastes for foreldrenes situasjon og økonomi.»

Verdien av samarbeid er stor. Oppmøtet i går viser at vi er mange som står sammen om denne satsningen. Statsminister og fotballtrener. Kommunene og vaffelstekerene.

Blant de som var til stede på Forandringshuset var Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland, Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Arbeids- og sosialministerens statssekretær Thor Kleppen Sættem og stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad og Abid Q. Raja.

I tillegg var nestleder i KS og ledere fra flere frivillige organisasjoner til stede.

_MG_9455

Det har vært en stor uke for inkludering. ALLEMED og Fritidserklæringen er to viktige punkter i kampen mot utenforskap. Det er avgjørende at vi står samlet i kampen. U! ønsker derfor å vise sin støtte, og oppfordrer flere barne- og ungdomsorganisasjoner til å bli med.

 

 

Deler av artikkelen ble først publisert på forandringshuset.no

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *