Bok: Verdens sterkeste Pappa og TX Vikings


Skrevet av Jane Christin Siewartz Dahl


Boktittel: Verdens sterkeste pappa og TX Vikings
Forfatter: Stian B. Kilde Aarebrot

Boka ”Verdens sterkeste pappa og TX Vikings” forteller livshistoriene til noen av medlemmene i muskelgruppa TX Vikings. De har forskjellig oppvekst, men har alle noe til felles: På et eller annet tidspunkt kom de ut på helt feil vei. De opplevde et tomrom i livene sine, som de forsøkte å fylle med sinne, alkohol, narkotika, vold eller annen selvdestruktiv adferd. Og akkurat som de har dette felles, har de også felles et møte med den ene som klarte å fylle tomrommet deres, Verdens Sterkeste Pappa. Gud.

Møtet med Gud endret noe i disse mennene. De har sine opp- og nedturer fortsatt. Men da stiller de opp for hverandre, backer opp og støtter. De har et fellesskap der de bruker tid sammen med hverandre og med Gud. De reiser rundt og opptrer, for å fortelle andre om Gud. Ved hjelp av sine enorme krefter gir de et bilde på Guds kraft, hvordan Han knuste det onde slik de knuser mursteinsblokker med ”sin”, ”death”, ”evil” malt med store bokstaver. For medlemmene i TX Vikings har et mål. De vil at flest mulig skal få kjenne den Gud de kjenner.

Stian B. Kilde Aarebrot har fulgt gutta over en lengre periode. I boka gjengir han noen av de svært åpne og ærlige samtalene han har hatt med dem underveis. Vi møter ikke bare de barske vikingene, vi møter historier om fedre som svikter, som drikker og slår, om gutter som klandrer seg selv for kameratenes død, om pengetrøbbel og fengselsopphold, og vi møter selvskading og selvmordstanker. Mennene forteller om et liv som er hardt – men de er også tydelige på endringen som foregår i og rundt dem når de slipper Gud inn i livet. De forteller om nye sjanser, om ødelagte forhold som repareres, og om ny livsglede. Vitnesbyrdene deres er tøffe og vonde, sårbare og rett på sak, de vitner om levd liv og stadige fristelser, men også om deres store og små seire. Og selv om boka forteller sterke livshistorier, er fokuset nettopp på endringen og på livet de nå lever med Gud.

Boka er fengslende og sterk. Den taler til mange – både de som får medfølelse med guttas historier, de som har vært der selv, og de som har egne tomrom de søker å fylle. For de tøffe ungdommene som ikke føler de passer inn i den ”stereotype kristenboksen” kan denne boka være en inspirasjon og et forbilde på at det går fint at å være seg selv, enten det er liten og spak eller stor og tøff, og fortsatt tro på Gud. For de som ønsker å vitne for andre, kan boka være en oppfordring til å bruke ditt talent til å prise Gud. For alle som leser den, er den en påminnelse om at livet bringer både gode og dårlige dager, og at Gud ønsker å nå oss og være sammen med oss i både glede, smerte og sorg.

Selv om boka ikke er skrevet som en bok å bruke i undervisning av ungdom, synes jeg det er en bok som er verdt å undersøke. Kanskje kan denne boka for eksempel være et godt alternativ som konfirmasjonsgave til de litt barskere gutta i gjengen? Eller utdrag av den kan være en innledning til samtale om hva Gud kan gjøre i og med livene våre. Om at Han aldri gir oss opp. Om hva vil det si at Han er Verdens Sterkeste Pappa – en pappa som ingen her på jorden kan måle seg med. Om hvordan Gud møter oss i vår hverdag, og hvordan Han kan fylle våre tomrom.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *