Anmeldelse av «Jesus: overkommelig og ubegripelig»


Skrevet av Nora Corneliussen, ungdom i Nordberg menighet


Boktittel: Jesus: overkommelig og ubegripelig
Forfatter: Knut Tveitereid
Forlag: Verbum


Jesus – overkommelig og ubegripelig høres kanskje ikke ut som boka du plukker opp fordi du skal lese noe for hygge, men boken er mye mer enn bare en forståelse av fortellingene om Jesus. Kort og enkelt er boka til for å hjelpe den hverdagslige personen med å forstå hva som egentlig skjedde i fortellingene fra Bibelen.

Tveitereid forklarer både geografien og historien på en god måte. Han skriver om at folk ikke lengre har kart hengende ved tavlen i klasserommet så de kan se hvor ting skjer, og så forklarer han hvor de forskjellige byene ligger. Historien forklarer han også, og det tar han også helt ned til et nivå som er enkelt for de fleste å forstå. Blant annet er han god på å forklare forskjellene mellom slik samfunnet er i dag og slik det var for 2000 år siden, slik han forklarer forskjellen på skolegang på side 37.

Noe som gjør opplevelsen av boken bedre er at det her og der ligger lenker til filmer du kan se med mobilen din, og det er en fin måte å oppsummere hva du leser slik at det ikke bare blir noe som går inn i hodet og så rett ut igjen slik det ofte kan gjøre når det er «fakta»-tekster.

Det er heller ikke mangel på troverdighet. På skolen bruker man egne norsktimer på å snakke om troverdighet til kilder, og Tveitereid er klar over dette. Han skriver om egne erfaringer som prest, og ved å gjøre det styrker han det han skriver og gjør det enklere å stole på han fordi du vet at han har studert dette.

Boken har et muntlig språk som er enkelt å lese, det gjør boken litt mer levende og opplevelsen blir mindre «lærebok». Men det er enkelte sider som er enklere å lese enn andre. Noen ganger varer avsnittene over flere sider, og de er tyngre å lese. På sidene hvor det er lite skrift dukker det også opp noen bilder som godt illustrerer hva det avsnittet handler om. Og overalt er det små fotnoter så du enklere kan finne de enkelte historiene direkte i Bibelen.

Da jeg plukket opp boken første gang trodde jeg ikke at det ville ha noe å si for videre liv, og at når jeg la den ned så ville jeg dermed være ferdig, men det viser seg at det egentlig har hatt en større betydning. Når jeg hører historier fra Bibelen klarer jeg med en gang å gjenkjenne de med sted og navn og vite når dette egentlig dreide seg om, og jeg tror boken kunne vært lærerik for ungdom som trenger hjelp til å forstå bibelfortellinger som en helhet og ikke bare enkelte fortellinger som ikke har noen sammenheng.

Det beste med boken er hvor enkel den er å forstå og hvordan den hjelper deg med å oppfatte forskjellige historier, mens bokens svakhet er nok de lange avsnittene som kan bli litt lange og treige. Til tross for dette synes jeg dette er en bok de fleste burde lese i løpet av ungdomstiden.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *