Svovelandakt: Hva hjelper det om du har tro, men ikke handler?


Skrevet av Siv Bonde, Nettverksleder i Kirkens Nødhjelp


«Hva hjelper det, søsken, om noen sier at han har tro, når han ikke har gjerninger? Kan vel troen frelse ham? Sett at en bror eller søster ikke har klær og mangler mat for dagen, og en av dere sier til dem: «Gå i fred, hold dere varme og spis dere mette» – hva hjelper det, dersom dere ikke gir dem det kroppen trenger? Slik er det også med troen: i seg selv, uten gjerninger, er den død.» (Jakobs brev kap. 2, vers 14-17)

Dette skrev Jakob for om lag 2000 år siden. Nylig møtte vi en av fredsprisvinnerne for 2018 – doktor Dennis Mukwege – en nåtidens Jakob med et budskap som minner meg om sitatet over.

Han snakket om de 50.000 kvinnene han og hans medarbeidere ved Panzi-sykehuset i DR Kongo har operert og helbredet etter grove ødeleggende seksuelle overgrep. Overgrepene brukes som våpen i krig for å sette motstanderen ut av spill, og ikke bare for å ramme kvinnene, men også ødelegge familiene, og gjennom det hele lokalsamfunn i Kongo. Han snakket om hvor kritisk det er at verdenssamfunnet nå begynner å ansvarliggjøre overgriperne. At vi ansvarliggjør FN, som faktisk også har soldater ute i oppdrag som gjør overgrep. Vi kan ikke akseptere at dette fortsetter, og kun fortsette å hjelpe kvinnene etter at skaden er skjedd. Grusomheten må få en slutt, de ansvarlige må stilles til ansvar.

Foto: Endre Vestvik | Mukwege sammen med kvinnene som bærer halve himmelen – Kongos kvinner. Han oppfordrer oss til å bruke den stemmen vi har og delta i et opprop for rettferdighet som må rettes til de som har makt.

Så tenker jeg etter på de store sammenhengene han snakker om og mister litt motet. Hva kan jeg gjøre med årsakene til dette? Lille meg? I lille Norge?

Vi kan kjenne oss avmektige i møte med all lidelse og nød vi ser i nyhetene. Avmakt er farlig. Den kan gjøre oss numne og uten handlekraft. Når vi blir vitne til nøden, hva gjør vi med det?

For vår felles menneskelighet, gjør noe sier Mukwege, og fortsetter:

«Du kan ikke si at du ikke kan gjøre noe, du kan bruke din stemme!

Når kvinnene forteller sin historie, bruk historiene som det koster dem mye å fortelle – bruk dem til å kreve forandring!

Du bor i et land hvor du ikke trues på livet ved å gjøre det, du har det trygt og godt. Ta ansvar, bruk din stemme og krev at dette tar slutt!»

Så jeg gjør noe med det. Jeg skriver under på det enkle, kraftige oppropet: « #VOLDTEKTerVÅPEN . JEG KREVER AT OVERGRIPERNE STILLES TIL ANSVAR»

Og jeg hvisker et AMEN – som betyr LA DET BLI SLIK.

Du kan skrive under her:

https://www.kirkensnodhjelp.no/om-oss/aktuelt/krigens-store-stillhet-portal/

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *