http://www.flickr.com/photos/38605609@N02/7583441768/

Andakt: Luksusfellen


Skrevet av Brage Molteberg Midtsund


Du har kanskje sett på tv-programmet «Luksusfellen». Der møter vi vanlige mennesker som har havnet i et økonomisk uføre. Noen står i fare for å miste boligen sin fordi de ikke har råd til å betjene lånet. Andre eier ingen ting, men sliter likevel med å få økonomien til å gå rundt. Fellen deltakerne har gått i er at forbruket er mye høyere enn de har råd til, enten fordi de ikke tenker så langt eller ved at arbeidssituasjonen har endret seg og de har mindre å rutte med. De har rett og slett gått i luksusfellen og trenger hjelp fra økonomene og psykologene som leder programmet.

Luksusfellen penger

Deltakerne i programmet får hjelp til å kutte i forbruket, og mange oppdager at de kan ha et mer enn godt liv med mindre forbruk enn de har hatt. Noen forteller at de har fått et større fokus på familien og har funnet lykken i de ting som ikke koster penger. Det at de får en ryddigere økonomi gjennom å kutte goder betyr ikke at alt fokus legges på det å spare penger. Deltakerne får et mindre fokus på pengene i seg selv og mer fokus på godene som ikke koster, men som varer.

Men det finnes en annen måte å gå i luksussfellen på som ikke vises i tv-programmet. Det er noen som rett og slett har for mye penger. Problemet for noen av de som har for mye penger er ikke at de ikke får økonomien til å gå rundt, tvert i mot, de finner bare mer å bruke pengene på. Det er ikke meningen å dømme alle som har god råd, men noen går i den fellen at «mye vil ha mer». Jo mer penger de får tak i jo mer bruker de, og aller helst på seg selv. Kanskje blir de mer og mer selvopptatt og pengene i seg selv blir et statussymbol på hvor lykkelige de er. De blir selvsentrerte.

Jesus snakker mye om penger i Bibelen. I Lukasevangeliets 18. kapittel hører vi om møtet med den rike mannen som kommer med følgende spørsmål til Jesus: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?» Mannen sier at han har holdt alle budene, men Jesus svarer: «Én ting mangler du ennå: Selg alt du eier, og del ut til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!». Dette kan den rike mannen rett og slett ikke gå med på. Han velger pengene fremfor å selge alt han eier og gi pengene til de fattige og følge Jesus.

Den rike mannen har gått i den luksusfellen at det å ha mye penger blir viktigere enn å følge Jesus.

Poenget til Jesus er ikke å si at det er feil å ha mye penger, men han korrigerer vår måte å tenke om penger og forbruk. Hvis vi i valget mellom kun å hevde egen luksus eller å følge Gud, velger det førstnevnte, har vi feil fokus. Det er måten vi tenker om oss selv og rikdom Jesus problematiserer. Vår oppgave er å forvalte de gaver vi har fått, både i form av fysiske goder og evnen vår til å elske vår neste, på en måte som gagner både oss selv og vår neste.

Som mange ganger står Sakkeus frem som et forbilde. Rikdom hindret ikke Sakkeus. I møtet med Jeusu forstod han sin virkelige egenverdi og verdien i å følge Jesus. Så ønsket han å gi halvparten av alt han eide til de fattige og han ville gi alle pengene han hadde stjålet tilbake til de han hadde stjålet fra. Sakkeus gikk ikke inn i fattigdom for å følge Jesus, men han endret fokus fra egoistisk luksus til å bruke rikdommen han hadde på en bedre måte

Jesus utfordrer oss til ikke å gå i den luksusfellen at vi setter penger over det å følge ham. Rikdommen må ikke bli vår «gud». Vi må ikke gå i den fellen at vi forbruker mer enn vi har slik at alt fokus blir på pengene vi skulle hatt, men vi må heller ikke gå i den fellen at rikdom blir vårt høyeste mål. Er vårt høyeste mål å følge Jesus, vil vi også forvalte de gavene noen av oss har fått i form av økonomiske goder på en bedre måte: til det beste for oss selv OG til det beste for vår neste.

________________________________________________________
Foto: http://www.flickr.com/photos/38605609@N02/7583441768/

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *