http://www.flickr.com/photos/anotherphotograph/

Andakt: Hvem er jeg?


Skrevet av Jane Christin Siewartz Dahl


Hva er det som definerer oss? Hva er det som definerer meg, som forteller meg og andre rundt meg hvem jeg er?

Vi har alle våre særpreg, ting som forteller noe om oss. En hårfrisyre som sier noe om hvem vi ønsker være. Klær eller sminke som skal understreke stilen vår. Merker, nåler, armbånd, som viser et medlemskap i noe. Data og mobil som sier noe om økonomi og status.

Jeg har en stil, som sier noe om hvem jeg er. Jeg har en hylle full av bøker og filmer hjemme, som sier noe om at jeg liker dramatikk og romantikk. Jeg har en telefon som kanskje er ganske oppdatert, men den er gjemt i et cover, noe som sier at jeg er mest opptatt av det praktiske. Når jeg er på jobb, har jeg en hvit snipp på skjorta mi som forteller at jeg er prest. Og jeg bærer et kors om halsen, og har en fisk tatovert på ankelen min. De sier noe om hva jeg tror på. Hva jeg ønsker å stå for.

Disse merkene vi bærer med oss forteller noe for omverdenen om hvem jeg er, og bekrefter overfor meg selv hvem jeg er. Men hårfrisyrer kan endres. Klesstil følge moten. Sminke vaskes vekk. Smykker og medlemsbevis kan glemmes igjen hjemme, telefoner og annet tilbehør skiftes ut. Tatoveringen kan skjules under klærne mine. Presteskjorta kan jeg ta av meg.

Hva definerer oss? Hva definerer meg?

Ett merke har jeg, som aldri vil falle bort. Som alltid vil være der. Det er ikke synlig for noen andre. Det er ingen som kan finne det. Men jeg vet om det, og det definerer meg på en annen måte.

En gang, for snart 27 år siden, ble jeg merket. Med det hellige korsets tegn, til et vitnesbyrd om at jeg skulle tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus.

Korsmerket ble gitt meg i dåpen. Presten tegnet det over meg. Du kan ikke se det. Men jeg vet det er der. Det symboliserer at jeg er Guds barn.

Når jeg blir engstelig for noe, når jeg går i møte med noe jeg synes er vanskelig, eller når jeg er ensom og usikker på hvem jeg er og hvor jeg hører til, da kan jeg minne meg selv på dette merket, dette korset. Om alle andre tegn jeg har, endres, fjernes, forstyrres, så står dette merket fast. Jeg er Guds barn. Og det vil jeg alltid være.

_______________________________________________
Foto: http://www.flickr.com/photos/anotherphotograph/

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *