Adventstiden – en smertelig ventetid?


Skrevet av Christine Josephine Andreassen


Adventstiden – en smertelig ventetid?

Jeg er heldig. Jeg smiler gjennom adventstiden – på ekte. Jeg jobber som kirketjener, og for et par uker siden sto jeg i våpenhuset og ventet på at den siste salmen skulle synges ferdig så jeg kunne ringe i klokkene.

Under siste verset av salmen kom en av de eldre damene ut av kirkerommet. En av de som kommer hver eneste søndag og som alltid smiler til meg. Nå smilte hun ikke. Blikket hennes antydet en smerte jeg ikke kan forstå hvor grusom den er å bære. Jeg gikk bort til henne og spurte hva jeg kunne gjøre for henne. Hun knakk sammen i gråt. Hun fortalte om mannen hennes som var i ferd med å dø. Hun fortalte at hun bare ikke orket alt snakket om ventetid på noe som skal komme, fordi det som ventet henne var mer smerte enn hun allerede bar. Jeg spurte om jeg kunne gi henne en klem. «Jeg tror jeg trenger en klem», klynket hun. Vi gråt sammen i den klemmen. Så gikk hun hjem.

12065687_10154292697138986_3671490013086511871_n

Målet mitt i denne adventstiden har vært å gjøre det til en annerledes-ventetid, fordi Jesus var en annerledes-konge. Jesus var annerledes fordi han utfordret normer i samfunnet, kjempet for de som ble tråkket på og elsket hvert et menneske. Jeg tror ikke jeg har gjort adventstiden så langt til en så veldig annerledes-ventetid, men heldigvis har jeg fortsatt mer tid. Mer tid til å snakke med damen i kirken for å gjøre en smertelig ventetid til en litt mindre smertelig ventetid. Mer tid til å bake litt ekstra julekaker til familien som ikke har nok energi til å gjøre det selv. Mer tid til å sende GLEDE til 2490 for å gi bort to julemiddager.

Det handler ikke om å gjøre mye, men det handler om å gjøre noe. Ikke alle smiler gjennom adventstiden. For noen er denne tiden av året den mest smertelige, fordi ensomheten føles så mye større enn før, men man kan prøve å skape glede for noen i en vond tid. For damen som gikk ut gråtende av gudstjenesten er ventetiden vond. For familien som ikke har råd til julegaver kan ventetiden føles smertelig. For de som gleder seg over ventetiden kan den føles fantastisk.

Uansett hvem du er og hvordan ventetiden er for deg så er det et håp. Det er et håp i barnet som ble født i krybben. Jesus er ikke som alle andre konger. Han er en annerledes-konge som trøster de som føler på smerte. Han hjelper de som undertrykkes. Han går på veien ved siden av deg. Han går på veien ved siden av meg. Han går på veien ved siden av oss alle.

Jeg er heldig. Jeg smiler gjennom adventstiden. Ikke alle smiler gjennom adventstiden. Ta vare på hverandre. Ta vare på de som smiler og de som ikke smiler. Du vet ikke hva som skjuler seg i et menneskes hjerte.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *