Andakt: 2. søndag i advent


Skrevet av Maria Saxegaard


Glødende sand blir til innsjø, det tørste land til kilder med vann. Sjakalers boplass blir et hvilested hvor gresset gror mellom rør og siv. (Jesaja 35,7) 

Profeten Jesaja skriver om alt som skal bli forandret. Han beskriver et ugjestmildt landskap: Glødende sand, det tørste land og bosted for sjakaler. Du kan se for deg et steinete ørkenlandskap med farlige, ulende villhunder. Det er et skummelt sted, både for mennesker og sauer. Sanden brenner under føttene, du finner ikke vann og bak neste stein eller ås kan det vente en flokk med farlige dyr.

Men så skjer det plutselig noe! Fra den tørre sanden strømmer det fram vann. Vannet blir til en bekk, og du ser flere bekker som samler seg. Det blir en liten innsjø. Fugler og dyr kommer til innsjøen for å drikke, og frø som lå gjemt under den tørre sanda, begynner å gro. Mennesker og dyr kan slå seg ned og hvile i gresset.

Hva vil Jesaja med dette bildet? Han vil fortelle om hva Gud skal gjøre. Jesaja bruker også andre bilder for å vise dette: Stumme skal tale, blinde skal se, den lamme skal springe, og det skal ikke finnes noen farlige dyr lenger. Med alt dette vil Jesaja si: Gud kan skape noe nytt der hvor vi synes alt ser håpløst ut.

Før Jesus ble født, ventet jødene på dette. De leste ordene fra Jesaja og andre profeter i Det gamle testamente. De diskuterte ordene i synagogene og rundt kjøkkenbordet. De snakket om at Gud ville sende en konge, et barn og en som ville skape fred. Når ville Gud endelig gripe inn? Jesus var svaret til et folk som lengtet og lyttet etter hjelp fra Gud.

Når Jesus kommer, sier det også noe til oss: Gud kan skape noe nytt og bedre. Det gjelder i livet vårt, når vi har det vanskelig. Det gjelder i familien vår, bygda vår og landet vårt: Gud har en god plan for hvordan vi skal ha det sammen. Og det gjelder for jorda vår. Når vi ser land tørkes ut og jorda ødelegges, står like fullt Guds løfte fast: Glødende sand blir til innsjø, det tørste land blir til kilder med vann.


Først publisert på nettsiden til KFUK-KFUM.

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *